Bli medlem

Vill din kommun eller region stärka arbetet med att utveckla hälsosamma och socialt hållbara samhällen? Då är medlemskap i Healthy Cities Sverige något för dig! Alla svenska kommuner och regioner kan ansöka om medlemskap i nätverket.

Är du nyfiken på vårt arbete eller intresserad av att bli medlem? Fyll i kontaktformuläret nedan eller hör av dig till vår koordinator:

Johanna Linnarsson
Koordinator Healthy Cities Sverige
0730-67 65 00
johanna@healthycities.se

Kontakt

Medlemskriterier
För att bli medlem i Healthy Cities Sverige tecknas en avsiktsförklaring som stödjer nätverkssamarbetet i form av ett politiskt beslut i kommunstyrelse eller regionstyrelse.

För att ingå i nätverket krävs också att kommunen eller regionen:

  • Utser minst en politisk och en administrativ kontaktperson. Den politiska kontaktpersonen representerar sin kommun/region genom att delta på nätverkets årliga medlemsmöten samt lyfter information om nätverket lokalt och regionalt i olika politiska forum. Den administrativa kontaktpersonen har hand om den löpande kontakten med nätverkets koordinator och deltar på nätverkets strategiska månadsmöten.
  • Betalar en årlig medlemsavgift som beräknas utifrån folkmängd. Avgiften regleras årligen enligt SKR:s index. Regioner betalar automatiskt maxbeloppet.
  • Deltar i nätverksträffar och andra evenemang som anordnas av nätverket. På nätverkets årsmöte deltar minst en politiker och en tjänsteperson från kommunen/regionen.
  • Informerar om medlemskapet på sin kommun/regions hemsida samt bidrar med information om sitt lokala och regionala arbete till Healthy Cities Sverige.
  • Ansluter sig till nätverkets mål och strategier.
Image
Jag är ganska ensam hemma, genom HC har jag lärt känna många och kan kontakta dem när jag har något jag funderar på. Guld värt! Deltagarna i nätverket är så generösa och delar med sig av både positivt och negativt.
Barbro Müller
Samhällsstrateg folkhälsa
Luleå kommun
Image
Healthy Cities har en styrka i att nätverket fångar upp tjänstepersoner som arbetar med folkhälsofrågor och politiker som ansvarar för dessa frågor, vilket förbättrar möjligheterna att lyfta upp jämlik hälsa/folkhälsa på dagordningen. Nätverket har möjlighet att fungera som hävstång och opinionsbildare för folkhälsofrågorna, dels i våra respektive lokala kontexter, men även regionalt, nationellt och i förlängningen internationellt.
Jonas Nygren
Strateg Malmö Stad
Image
Healthy Cities är en fantastisk plats att vara på. Vi har fokus på frågor som handlar om att säkerställa hur alla kan leva ett hälsosamt liv och hur vi kan verka för alla människors välbefinnande. Vi är ett nätverk där vi ges stora möjligheter att diskutera, debattera och byta/bryta tankar i ett sammanhang där både tjänstemän och politiker är representerade. Alla har vi samma engagemang om hur vi skall lyckas få folkhälsofrågorna än högre på dagordningen. Vi är ett forum med kommuner och regioner, som insett vikten av att ytterligare lyfta blicken kring ”Agenda 2030” och hur vi skall kunna bygga framtidens hållbara samhälle. Vi har en fantastiskt möjlighet att pröva våra tankar och tillsammans forma våra visioner för framtiden.
Monica Hanson
Politiker i Trollhättan

    Healthy Cities Sverige är ett nätverk som...

    • Arbetar för hälsofrämjande och socialt hållbara samhällen i kommuner och regioner.

    • Förenar det globala med det lokala. Vi utgör del av WHO: s europeiska Healthy Cities-nätverk och samarbetar med, hämtar kunskap och inspiration från WHO och andra
      städer och regioner i Norden och Europa.

    • Är en mötesplats för politiker och tjänstepersoner att utbyta kunskap och erfarenhet med varandra för att stärka arbetet för en god och jämlik hälsa på hemmaplan.

    • Stärker det kollegiala lärandet för chefer och strateger genom omvärldsbevakning, kunskaps- och erfarenhetsutbyte och spridning av lärande exempel

    • Lär av varandra och tar del av aktuell kunskap för att styrning och ledning bidrar till en god och jämlik hälsa.

    • Bygger broar mellan forskning och praktik. Tillsammans tar vi del av aktuell forskning och diskuterar hur den kan tillämpas i den egna kommunen eller regionen.

    • Erbjuder deltagande i nationella och internationella projekt. Ger tillgång till internationell forskning genom samarbete med andra nätverk i Europa och genom möjlighet till deltagande i internationella arbetsgrupper.

    • Fördjupar sig inom vissa teman. Det finns temagrupper för hälsosam samhällsplanering och för delaktighet och inflytande som vänder sig till de professioner som berörs av frågorna i kommunen och regionen.

    • Testar metoder för medskapande platsutveckling. För stunden arbetar nätverket med att anpassa det prisbelönta skotska verktyget The Place Standard Tool (Platskompassen) till svensk kontext.

    • Samarbetar med aktörer på nationell nivå exempelvis SKR och Folkhälsomyndigheten.

    • Väcker opinion för folkhälsofrågor, är remissinstans och ingår i arbetsgrupper i syfte att påverka politiska beslut på nationell nivå, exempelvis nationella program och satsningar.

    Nätverkets medlemmar är svenska kommuner och regioner som arbetar på strategisk nivå med folkhälsofrågor. Läs mer nedan om vad medlemskapet ger:

    Medlemsavgifter 2024

    Kommuner (invånare)

    0-19 999
    20 000-199 999
    200 000-

    Regioner enhetlig avgift

    Medlemsavgift

    23 400 kr
    41 000 kr
    58 500 kr

    58 500 kr