Medlemmar
Nätverkets medlemmar är svenska kommuner och regioner som arbetar på strategisk nivå med folkhälsofrågor. Läs mer nedan om vad medlemskapet ger:
- Nätverkets bas är att samla, bygga och sprida evidensbaserad kunskap från världens alla hörn för att bidra till förändring.
- Medlemmarna följer på nära håll varandras byggande av kunskap och slipper att uppfinna hjulet själv. Några exempel på detta är olika konsekvensverktyg, framgångsrika metoder, framgångsrik styrning och ledning.
- I nätverket blir summan av kunskapen större än den kunskap enskilda aktörer besitter.
- Medlemskapet i Healthy Cities erbjuder omvärldsbevakning genom deltagandet i temagrupper och strategiska grupper.
- Medlemmarna hålls uppdaterade på vad som händer inom folkhälsoområdet på nationell nivå genom nätverkets samarbete med nationella myndigheter och andra aktörer.
- Medlemskapet ger tillgång till internationell forskning, inklusive studier och pilotprojekt genom samarbete med andra Healthy Cities-nätverk i Europa och via deltagande i olika europeiska arbetsgrupper.
- Genom deltagande i Healthy Cities-nätverket ökar möjligheterna att omvandla vackra teorier och budskap till konkreta insatser på hemmaplan.
- Genom att utbyta metoder och erfarenheter inom social hållbarhet och folkhälsa lär sig medlemmarna vilka verktyg som fungerar bäst.
- Medlemskapet ger även tillgång till entusiastiska kollegor som kan visa på konkreta insatser som faktiskt gör skillnad.
- Förståelse för politikers och tjänstepersoners olika utgångspunkter då vi tillsammans arbetar lokalt och regionalt med gemensamma ambitioner.
- Förståelse för olika kompetenser då vi har deltagande från många professioner.
- Förståelse för vilka styr- och uppföljningsprocesser som är stödjande respektive hindrande för arbetet med att förbättra den sociala hållbarheten och en god jämlik folkhälsa på regional och lokal nivå.
- Förståelse för vilka strukturer som måste finnas på plats för ett framgångsrikt arbete.
- Förståelse för vad den sociala hållbarheten innebär utifrån en helhetssyn och därmed också förståelse för ett tvärsektoriellt angreppssätt på styrning och utförande.
Medlemsavgifter 2023
Kommuner (invånare)
0-19 999
20 000-199 999
200 000-
Regioner enhetlig avgift
Medlemsavgift
22 600 kr
39 600 kr
56 500 kr
56 500 kr
Nätverkets medlemmar
Healthy Cities är en fantastisk plats att vara på. Vi har fokus på frågor som handlar om att säkerställa hur alla kan leva ett hälsosamt liv och hur vi kan verka för alla människors välbefinnande. Vi är ett nätverk där vi ges stora möjligheter att diskutera, debattera och byta/bryta tankar i ett sammanhang där både tjänstemän och politiker är representerade. Alla har vi samma engagemang om hur vi skall lyckas få folkhälsofrågorna än högre på dagordningen. Vi är ett forum med kommuner och regioner, som insett vikten av att ytterligare lyfta blicken kring ”Agenda 2030” och hur vi skall kunna bygga framtidens hållbara samhälle. Vi har en fantastiskt möjlighet att pröva våra tankar och tillsammans forma våra visioner för framtiden.
Healthy Cities har en styrka i att nätverket fångar upp tjänstepersoner som arbetar med folkhälsofrågor och politiker som ansvarar för dessa frågor, vilket förbättrar möjligheterna att lyfta upp jämlik hälsa/folkhälsa på dagordningen. Nätverket har möjlighet att fungera som hävstång och opinionsbildare för folkhälsofrågorna, dels i våra respektive lokala kontexter, men även regionalt, nationellt och i förlängningen internationellt.
Jag är ganska ensam hemma, genom HC har jag lärt känna många och kan kontakta dem när jag har något jag funderar på. Guld värt! Deltagarna i nätverket är så generösa och delar med sig av både positivt och negativt.
Kontakt
Healthy Cities synsätt på folkhälsa inbegriper ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv på hållbar utveckling.